Menu

Tema: Succes med flere kampledere

I Verninge IF har man netop uddannet 23 kampledere, som nu kan dømme 5-mands, 7-mands og 8-mands kampe. Hvordan har man rekrutteret, og hvad betyder det for klubben?

AF: Anna Drage Voldstad - DBU Fyn// 28-04-202

       

Udfordringen er til at få øje på, når ingen melder sig til at dømme kampene i de yngre årgange. Den udfordring er Verninge IF i samarbejde med FC Broby kommet ud over med 23 nyuddannede kampledere.

- Vi ville uddanne kampledere, fordi det endte med, at vores trænere var nødt til at dømme hinandens kampe, og det var uden den store begejstring. Vi vil gerne sørge for, at alle får de bedst mulige oplevelser på banerne, og det er derfor vigtigt, at vi sammen med vores samarbejdsklubber kan stille kampledere eller dommere til rådighed, når vi afvikler kampe eller store stævner.

Fortæller seniorformand i Verninge IF, Thomas Rasmussen, og fortsætter:

- Fleksibiliteten bliver større, når vi har en bredere kampledergruppe at spørge, og samtidig har det sat fokus på opførelsen overfor dommere og kampledere, da mange nu har oplevet på egen krop, hvordan det føles at dømme/ lede en kamp.  

Rekrutteringen gik bedre end forventet

Spørgsmålet til den store guldmedalje går på, hvordan man er kommet i mål med at engagere så mange, og det har ifølge seniorformanden gået lang bedre end forventet.  

- Jeg har været offensiv i vores Facebookgrupper med sloganet ”Gør en forskel, bliv kampleder” på tværs af vores børne-, unge-, og seniorhold og på vores generelle VIF-side. Hvilket har resulteret i at både forældre, seniorspillere og faktisk også nogle af vores U13-U16 spillere bed på krogen.

- Vi havde stort fokus på, at de selv kunne bestemme over deres tid og melde til, når de kunne.

Flere gode oplevelser

Seniorformanden beskriver betydningen for klubben kort: ”FRIGØRELSE”.

- Vi har frigivet tid til mange af vores ildsjæle, så de kan fokusere på træningen af vores kære børn, samtidig med at kamplederne får gode oplevelser med fløjten.  

- Vi får bare flere strenge at spille på som lille klub, da det altid har været en stor post at besætte alle de kampe.

I Verninge IF har man tænkt sig at holde kamplederne til ilden ved at lade det være op til kamplederne at bestemme, hvornår de kan tage kampe, uden at klubben presser på – dog med en gulerod på 200 kr. pr. kamp. Desuden fortæller seniorformanden, at de har et særligt fokus på den gode oplevelse for kamplederen.

- Opbakningen fra klubben er vigtig. Inden de nye kampledere skal på græsset de første gange, sørger jeg for at samle trænerne og gøre opmærksom på rollefordelingen, så trænerne er med på, at de ikke skal stå på sidelinjen og dømme kampen. Derudover er jeg også til stede, så den nye kampleder har mulighed for sparring og løbende evaluering, så de ikke er overladt til dem selv. Det skaber tryghed.

Overvejer I at uddanne kampledere?

Ved at uddanne kampledere kan flere børn og unge få gode dommere til deres kampe, og det er let for både klubben og de kommende kampledere.

- Det er slet ikke besværligt. Kurset varer kun tre timer, og afvikles på de aftener som passer klubben, ofte på kursisternes træningsaftener, hvor de alligevel skal afsted. Desuden er der kun tale om teoriundervisning, så det er hverken nødvendigt med bane eller medier.

Siger John Christensen, som er uddannelsesansvarlig hos DBU Fyn, og fortsætter:

- Dommergrundkursus tager ca. 20 timer, hvor kamplederuddannelsen er klaret på 3 timer. Herefter er kursisterne klar til at dømme børne -og ungdomskampe uden yderligere formaliteter og registrering.

Verninge IF og FC Broby er nu glade for at have frigivet tid til trænerne samtidig med, at de gode kamplederoplevelser er sat i fokus for de nye kampledere.

 

Luk